Dagens gang

 

To voksne åbner opsamlingen kl.7.00. De første 30-45 minutter er der ofte en meget rolig stemning, hvor børnene får lov at starte dagen i ro og mag. Nogle sætter sig straks over til vinduet for at vinke farvel til forældre og kigge på byen, der vågner. Nogle tegner, nogle kigger i bøger eller får læst historie af os, og nogle går hurtigt i gang med at lege sammen. I takt med at flere børn dukker op, stiger aktivitetsniveauet, indtil vi omkring kl.8.15 beder børnene rydde op og tage deres tøj på.

Vi går i fælles trop op til bussen og ind, hvorefter andre børn kan afleveres direkte til bussen. Vi kører kl.8.40, og på busturen hygger vi os, taler og griner sammen og kigger på de ting vi kører forbi. Når vi ankommer til børnehaven kl.9.00, tager børnene deres hjemmetøj af og finder ind på deres stuer Guldsmedene, Rævene eller Anemonerne til morgensamlingen. Her sidder vi i rundkreds og spiser brød og frugt, mens vi taler sammen om de ting, der optager os. Det kan være naturen, årstiderne, hvad vi har lavet i weekenden, hvem der snart har fødselsdag, skal på ferie eller meget andet. Nogle gange synger vi med eller uden guitar, hører historier eller laver små lege. Bagefter går turen som regel ud i garderoben for at tage børnehavetøjet på og komme ud at lege, lave projekter, gå en tur eller hvad vi nu finder på.

Hver stue vælger også hver dag nogle ’dagens hjælpere’, som går ud i køkkenet og spørger Claudia om dagens mad og fortæller hende, hvor mange vi er. Til frokosten er de med til at dække bord, præsentere maden og rydde af bagefter. Det betyder meget for børnene at være hjælpere, og de vokser lige 10 centimeter, når det er deres tur. Under frokosten hygger vi os og taler om alt muligt, får læst en bog højt eller tager en fælles snak, hvis der fx er behov for, at børnene lige skal mindes om nogle ting i dagligdagen.

Efter frokost leger vi igen, enten frit eller struktureret, og for de mindste er der mulighed for at få en lur, hvis de har brug for det. Ved 14-tiden begynder vi at rydde op, hvis vi har leget inde, eller sender børnene ind, så vi atter kan samles og spise frugt, brød, pizza eller andet. Bagefter skifter vi atter til hjemmetøjet, pakker vores tasker og går ud til bussen, som kører kl.15.15. På hjemturen fortæller vi nogle gange historier over mikrofonen, hører lydbøger eller musik, og en del børn får sig en velfortjent lur.

Vi er som udgangspunkt hjemme ved opsamlingen omkring ca.kl.15.35, medmindre der har været særlige trafikforhold. Ved opsamlingen venter en del forældre på deres børn på fortorvet, mens resten af børnene går med os ned i opsamlingen og leger, indtil de bliver hentet. Opsamlingen lukker kl.17.30 – om fredagen dog klokken kl.17.00.